TAI-CHI

A belső csend birodalma, tudatos jelenlét a bölcsebb részed tapasztalata mely a gondolkodástól független. Finom a belsődből kiáradó erő, a lét öröme, a Most hatalma. A Tai chi a kollektív tudat felébredését a tiszta tudatosság örömét segíti az egyénen keresztül.

” Eckhart Tolle”

 

tajcsicsuan belső mivolta a technikát is jelenti, de elsősorban a csi-nek mint az univerzum energiájának a felhasználására vonatkozik. Mivel a tajcsicsuan kifinomult, a teljes testet megmozgató és harmóniára vezető mozgások rendszere, jótékony hatással van a testre és lélekre egyaránt, azaz általában véve a fizikai és lelki egészségre. A tajcsicsuan-ban a test a lélek és a szellem egészsége az elsődleges cél, azonban mivel a módszer eredendően egy magasan fejlett harci rendszer, harcművészetként is érdemes gyakorolni, az önvédelmi készségek fejlődése érdekében. A tajcsicsuan tehát hatékony harci, önvédelmi eszközként is megjelenik – s minthogy a tajcsicsuan a teljesség megélésére törekszik, legtöbb iskolája ebbe a körbe tartozik. Alapvetően mégis mindegyik az erős, egészséges életvitelt veszi alapul, amely minden lelki fejlődésnek – és harci képességnek – az alapja. A testi és lelki hatásain túl a tajcsicsuan egy szellemi út, mely a taoista tanítások és a mozgásban végzett meditáció által az ember fejlődését tűzi ki céljául.

Az energiákkal való munkán keresztül a tajcsicsuan lehet gyakorolni harci alkalmazások nélkül, „csupán” az egészségmegőrzés érdekében vagy a lélekre gyakorolt hatásai miatt, de így nem jutunk többre egy egyszerű tornagyakorlat hatásánál. Szintúgy gyakorolható a hagyomány, a mozgásban végzett meditáció és a taoista elméletek (öt elem tana, yi jing stb.) – mint spirituális út – megismerése végett. Azonban mivel a gyakorló a tajcsicsuan gyakorlása révén mindhárom szinten fejlődhet, a testet, a lelket és a szellemet erősítő gyakorlatok elsajátításával a teljesség harmóniájához juthat. A tajcsicsuan nem egy egyedül végzendő tornagyakorlat, hanem a kapcsolatteremtés és az érzékelés kifinomult művészete.

tajcsicsuan minden életkorban művelhető, nem igényel speciális alkati vagy erőnlénti alkalmasságot. Utóbbi azért is fontos, mert egyéb külső harcművészetekhez vagy akár a küzdősportokhoz képest a tajcsicsuant valóban élethosszig lehet gyakorolni. És míg a küzdősportokban egymás legyőzése a cél, a tajcsicsuan gyakorlása során a test, a lélek és a szellem harmóniájának megteremtése és önmagunk fejlesztése a végső cél.

 

7 érv a Tai Chi mellett:

1, Fejleszti a kognitív funkciókat – Különböző Tai Chi mozdulatok „teljes agyi tevékenységet” igényelnek mind a bal, mind a jobb féltekén, valamint a prefrontális kéregben. Az agy ezen régiója felelős a magasabb szintű kognitív funkciókért, például a problémamegoldásért, a mentális képekért, a döntéshozatalért és a motivációért.

2, Növeli az éberséget és jelenlétet – A rendszeresen végzett Tai Chi gyakorlatok javítják a gyakorlók mentális éberségét és összpontosítási képességét.

3, Csökkenti a stresszt – A szimpatikus indegrendszer helyett a paraszimpatikus idegrendszer aktiválásával segíti a testet és elmét hogy rugalmassabbá váljon stresszes helyzetekben is.

4, Fejleszti a rugalmasságot – A tai chi lágy mozgdulatai jótékonyan hatnak a test izületeire, inaira és izmaira. Növelve ezzel az ízületek mozgástartományát és az izomrostok rugalmasságát.

5, Támogatja a keringési rendszerek működését- A Tai Chi elősegíti a testnedvek, a vér és az oxigén természetes áramlását a test minden részébe, segítve ezáltal az emésztőrendszert, a keringési rendszert, a légzőrendszert, az idegrendszert és az izom-csontrendszert.

6, Növeli a csontsűrűséget – A Tai Chi mozdulatai a testtömeg-átvitelre és a teherhordó gyakorlatokra épülnek. Az ilyen típusú testmozgás elősegíti a csontsűrűség növekedését, és így csökkenti az oszteoporózis kialakulásának kockázatát.

7, Fejleszti az egyensúlyt – Sok tanulmány kimutatta, hogy a Tai Chi segít az egyensúlyban, a látás-térbeli tudatosságban és a propriocepcióban. Propriocepció az a képesség, hogy érzékeljük a test helyzetét az űrben és ez természetesen csökken az életkorral.

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!

Yang family tai chi edzések
Pécsen a Szabadság u 23. szám alatt minden hétfőn és szerdán 18.30-21.00