Csikung

Három a magyar igazság.

Test ,Lélek, Szellem.

A természetben a mag minden információt, eszenciát  tárol a teljes és harmonikus működéshez, fejlődéshez.

E három fő energiaminőségünk, energiaközpontunk,

Testi, lelki és szellemi állapotunk határozza meg egészségünket.

Az ősi csikung gyakorlatok segítségével visszaállítható és fenntartható

e Három Szint harmóniája.

Ez az arany KÖZÉPÚT.

3 energiaközpontunk

Test: életmódunk, mozgással kapcsolatos szokásaink, a (munkavégzés és regenerálódás egyensúlya), táplálkozás…..

Lélek: Érzelmi, lelki állapotunk, tudat alatt működő, belső szerveink állapota és általuk befolyásolt reakcióink.

Szellem: Agyunk, tudatunk, állapota , Tudatosságunk szintje.

Mivel minden állandóan változik, így testi állapotunk, fittségünk, energikusságunk, izmaink edzettség, állóképességünk is folyton változik

Mi a Csikung?

Csikung – az életenergia aramlása.

Közzétette: Középút Harcművészeti Egyetem Pécs – 2019. december 27., péntek

A csí levegőt, életerőt, energiát jelent.
A kung jelentése: tartós erőkifejtés, munka.

A csikung tehát nem más, mint az életenergia hosszan tartó művelése, fejlesztése.

A csikung egy gyűjtőfogalom, amit a kínai egészségmegőrző gyakorlatok széles körére használunk. Ez az ősi módszer egyesíti a mentális koncentrációt, a légzéstechnikát és a testmozgást annak érdekében, hogy aktiválja és karban tartsa az életenergiánkat. Az egészség feltétele ugyanis a testünk energiacsatornáiban akadálytalanul áramló életenergia.

A kínaiak szerint a csí a világegyetemet betöltő energia vagy természeti erő. Alapvetően három csit különböztetnek meg. Ezek közül az első a kozmosz saját csíje, amit égi csínek neveznek. A második a földi csí, amit az égi csí irányít. Végül a földi csín belül minden embernek, állatnak, növénynek van saját csíje. Minden természeti dolog, beleértve az embert is, az égi és a földi csí természetes ciklusain keresztül növekszik, változik. A természeti folyamatok állandó változásainak és a ciklusok körforgásának hajtóereje a csí mezők egyensúlyának megtartása vagy visszaállítása. Ezek a ciklusok lehetnek napi, havi, évi, 12 és 60 éves ciklusok is.

Az emberi csí -számunkra különleges volta miatt- elkülönül a többi csítől, ezért ezt tanulmányozták legalaposabban. Az emberi csít is az égi és a földi csí irányítja, befolyásolja. Az emberi csíről felhalmozott tudás eredményesen hasznosítható az egészségmegőrzésben, a gyógyításban, a hosszú élet elérésében, a spirituális fejlődésben, vagy a harcművészetekben is. Mi is a természet részei vagyunk és résztvevői a természet ciklusainak, állandó változásainak.

Csikung Fajtái

1. Gyógyító Csi-kung:

A gyógyító Csi-kung-ot a kínai orvoslás betegség-megelőző, öngyógyító része. Az orvosi Csi-kung a kínai orvoslásban egyre nagyobb szerepet kap. Akár önállóan, akár más módszerekkel együtt. A gyógynövények alkalmazása, akupunktúra, akupresszúra, moxubició.

2. Egészségmegőrző Csi-kung:

Mindnyájan ki vagyunk téve stressznek, káros hatásoknak, a Csi-kung megtanítja, hogyan védekezünk, annak érdekében, hogy elkerüljük a betegségeket. Az egészséges emberek azért csikungoznak, hogy megőrizzék az egészségüket,energikusak, és nyugodtak legyenek, a gyógyítók pedig azért, hogy feltöltsék, növeljék a gyógyító energiájukat.

4. A harcművészetekben használt Csi-kung:

A sportban és a harcművészetekben a csikung a kulcsa az erőnek, koordinációnak, gyorsaságnak, rugalmasságnak, a sérülésekkel szembeni ellenálló képességnek. Valamint különleges képességekhez juttatják gyakorlóikat. Nagyon ellenállóvá teszik a testet. A csikung gyakorlatok minden sportágban javíthatják a teljesítményt.

5. Spirituális vagy vallási Csi-kung:

A csikung spirituális oldalát a taoisták és a buddhisták fejlesztették ki, spirituális céljaik elérése érdekében. A gyakorlatok fő célja a más dimenziókkal való kommunikáció a megvilágosodás elérése. Az anyag magasabb szintű anyagra, energiára való cserélését átalakítását.

 

A Csikung gyakorlás áldásos hatásai:

1, Fejleszti a kognitív funkciókat – Különböző Tai Chi mozdulatok „teljes agyi tevékenységet” igényelnek mind a bal, mind a jobb féltekén, valamint a prefrontális kéregben. Az agy ezen régiója felelős a magasabb szintű kognitív funkciókért, például a problémamegoldásért, a mentális képekért, a döntéshozatalért és a motivációért.

2, Növeli az éberséget és jelenlétet – A rendszeresen végzett Tai Chi gyakorlatok javítják a gyakorlók mentális éberségét és összpontosítási képességét.

3, Csökkenti a stresszt – A szimpatikus indegrendszer helyett a paraszimpatikus idegrendszer aktiválásával segíti a testet és elmét hogy rugalmassabbá váljon stresszes helyzetekben is.

4, Fejleszti a rugalmasságot – A tai chi lágy mozgdulatai jótékonyan hatnak a test izületeire, inaira és izmaira. Növelve ezzel az ízületek mozgástartományát és az izomrostok rugalmasságát.

5, Támogatja a keringési rendszerek működését– A Tai Chi elősegíti a testnedvek, a vér és az oxigén természetes áramlását a test minden részébe, segítve ezáltal az emésztőrendszert, a keringési rendszert, a légzőrendszert, az idegrendszert és az izom-csontrendszert.

6, Növeli a csontsűrűséget – A Tai Chi mozdulatai a testtömeg-átvitelre és a teherhordó gyakorlatokra épülnek. Az ilyen típusú testmozgás elősegíti a csontsűrűség növekedését, és így csökkenti az oszteoporózis kialakulásának kockázatát.

7, Fejleszti az egyensúlyt – Sok tanulmány kimutatta, hogy a Tai Chi segít az egyensúlyban, a látás-térbeli tudatosságban és a propriocepcióban. Propriocepció az a képesség, hogy érzékeljük a test helyzetét az űrben és ez természetesen csökken az életkorral.

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!